Deze website maakt gebruik van cookies


Wat is plastische chirurgie?


Plastische chirurgie is een operatie om ervoor te zorgen dat het lichaam weer een goede vorm en functie heeft. Plastische chirurgen kunnen aangeboren afwijkingen herstellen en beter maken zoals een hazenlip. Ook kunnen ze na een nare ziekte herstel brengen aan het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een borstcorrect na borstkanker. Plastische chirurgen behandelen ook mensen die bijvoorbeeld door een ongeluk letsel hebben gekregen. Je kan hierbij denken aan brandwonden of een verbrijzelde hand/been.

Plastische chirurgie is een heel breed vakgebied. Je kan het opdelen in drie segmenten. Reconstructieve chirurgie, hand en pols chirurgie en cosmetische chirurgie. Reconstructieve chirurgie bevat handelingen en operaties die ervoor zorgen dat de vromen en functies van het lichaam worden hersteld. Reconstructieve chirurgie kan ook een hersteloperatie zijn na een ongeluk of ziekte.

Hand en pols chirurgie betekent dat ze de functies van de hand en polsen herstellen. De functie van een hand of pols kan worden beschadigd door bijvoorbeeld een ongeluk, ook kunnen de chirurgen van de hand en pols afdeling mensen met chronische ziektes in hun handen of polsen behandelen. Cosmetische chirurgie verrichten handelingen om het lichaam mooi te maken. Zo moet je denken aan een borstvergroting of een ooglidcorrectie.


Wat doet een plastische chirurg?


Een plastische chirurg is iemand die aan verschillende onderdelen van het lichaam kan werken. Dit is anders dan bijvoorbeeld een hartchirurg die richt zich maar op 1 aspect. Er zijn 4 grote aspecten waar een plastische chirurg aan werkt. Kanker: het verwijderen van tumoren en kankercellen op bijvoorbeeld het hoofd of in de mond. Trauma’s: het herstellen van lichaamsdelen na een trauma bijvoorbeeld bij brandwonden door een woningbrand of een auto-ongeluk. Aangeboren afwijkingen: Bijvoorbeeld een hazenlip of een handafwijking. Het uiterlijk: Hierbij moet je denken aan het mooier maken van iemand zoals een borstvergroting of ooglidcorrectie. Ben je aan het overwegen om een cosmetische behandeling te laten invoeren? Let dan goed op de volgende aspecten. Denk goed na wat je wilt veranderen aan jezelf. Stel je wilt een borstvergroting dan is het belangrijk om te kijken en na te denken of je dat wel echt nodig hebt. Wordt het ook wel mooier na de ingreep? Dit zijn aspecten waar je goed over moet na denken. Onderzoek de klinieken en artsen goed. Let goed op of een kliniek of arts voldoet aan het ZKN- kenmerk. Het is belangrijk om te vragen welke opleidingen de arts heeft gedaan en te vragen naar zijn of haar diploma’s Vraag altijd eerst een gesprek aan met een arts. Hoe verloop de ingreep? Hoelang gaat het duren? Wat zijn de risico’s van de ingreep? Wordt het er beter op? Hoe zit de herstelperiode eruit en hoe pijnlijk zal dit zijn.

Vraag altijd om bedenktijd zo kan je goed met familie of vrienden overleggen of dit de juiste keuze is voor jou. Laat je niet verleiden door eventuele acties of contracten waarna je later spijt van kan krijgen.


Tot slot


Kies altijd bewust voor de juiste kliniek waar jij je goed bij voelt. Klopt de prijs wel en heeft de arts de goede certificaten? Dan is dit een goed teken om te kiezen voor die kliniek.