Deze website maakt gebruik van cookies


Huidcellen


De huid is niet alleen bedoeld als omhulsel van ons lichaam. De huid is een van de eerste verdedigingslinie die het lichaam beschermt tegen allerlei ziektes. De huid zorgt voor veel dingen zoals het niet snel oververhit raken of juist onderkoeld.


De opperhuid


De opperhuid is de buitenste laag van de huid. De opperhuid bestaat voornamelijk uit hoorncellen. De hoorncellen worden in de onderhuid gemaakt doormiddel van het vermenigvuldigen van de hoorncellen. Als de hoorncellen te hoog aan het oppervlakte komen gaan ze dood. Dode hoorncellen zijn alsnog heel belangrijk voor je lichaam, de dodencellen zorgen voor een barrière tegen ziektes. Op je voeten of handpalmen is een laag van dode hoorncellen extra dik, wij gebruiken de term eelt hiervoor. In de onderste laag van de huid wordt het pigment gemaakt. Het pigment word in kleine stukjes doorgegeven aan de opperhuid. De hoorncellen dienen als een beschermlaag voor het pigment zodat het pigment niet snel gaat veranderen wanneer deze met het zonlicht in aanraking komt


De lederhuid


De lederhuid is een laag van heel stevig bindweefsel. De lederhuid bevat bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De bloedvoorziening in het lichaam is een complex systeem. Het moet ervoor zorgen dat het bloed in alle puntjes van het lichaam terecht komt. Bloedvaten die verstopt zitten onder de huid zorgt voor het regelen van je lichaamstemperatuur. In de lederhuid bevindt zich het belangrijkste deel van het verdediggingssysteem namelijk de witte bloedvaten. Witte bloedvaten zorgen ervoor dat ziektes en bacteriën worden herkent en weggehaald zodat je niet ziek wordt. Wanneer de lederhuid veroudert zal de elasticiteit en veerkracht afnemen.


Onderhuids bindweefsel


Het onderhuids bindweefsel scheidt de huid van alle spieren en pezen in het lichaam. Het onderhuids bindweefsel bestaat uit bindweefselschotten, vet en bloedvaten. Vet zorgt voor een bron van energie en is tevens een extra isolatie laag voor het lichaam. De dikte van het onderhuids bindweefsel kan verschillen van plaats tot plaats, dit bindweefsel is erg dun op het scheenbeen.


Problemen met de huid


Een droge huid zal gevoeliger aanvoelen dan een gezonde huid. Je kunt door een droge huid veel jeuk en huiduitslag krijgen. Hoofdroos krijg je doordat de huid bovenop het hoofd erg droog is en schilfert. Acne is een vorm van ontsteking van de talgkliertjes die in de huid kan ontstaan. Door te veel blootstelling aan de zon kan je verbrandt raken. Op een lang termijn veroorzaakt de Uv-straling huidkanker. Moedervlekken zijn plekken op de huid die te veel pigment hebben. Vaak krijg je op oudere leeftijd vaker last van pigmentvlekken.


Feitjes over de huid


  • 1. De huid bied als bescherming voor het lichaam
  • 2. De huid is de eerste verdediging van je afweersysteem
  • 3. Voorkomt oververhitting
  • 4. Voorkomt onderkoeling
  • 5. Voorkomt uitdroging
  • 6. De huid maakt je herkenbaar voor andere mensen
  • 7. De huid kan pijn, warmte of kou signaleren.

Wilt u meer lezen en te weten komen over de huid. U kunt het hier vinden op onze website.